Leren van kunst

De zeven competenties van creativiteit

 • 24 april 2022

Ben jij wel eens bewust bezig met het inbrengen van creativiteit in je fotografie? En?… Gaat dit bij jou makkelijk?… Of moet je hier veel moeite voor doen? Of heb je misschien geen idee hoe je jouw creativiteit moet aanspreken? Bijna elke fotograaf die al wat langer bezig is met fotografie loopt tegen een moment aan dat hij of zij graag eens op een andere manier wil gaan fotograferen. Hierbij maakt de één een flitsende doorstart. Maar de ander worstelt enorm bij het zich aanmeten van een andere methode/stijl/techniek, of wat dan ook. Vooral voor hen die worstelen heb ik goed nieuws: creativiteit is een vaardigheid en daardoor te ontwikkelen. Lees daarom vooral verder, want in deze blog vertel ik hoe jij je creativiteit verder kunt ontwikkelen met kennis over de zeven competenties van creativiteit. 

Grijze reiger, Hongarije, januari 2022

Wat is creativiteit?

Als je op zoek gaat naar de definitie van creativiteit kom je tot de ontdekking dat er veel verschillende omschrijvingen bestaan, maar dat geen enkele unaniem wordt geaccepteerd. Wel zie je termen als ‘iets nieuws creëren’, ‘originaliteit’, ‘flexibiliteit’ en ‘buiten kaders denken’ vaak terug.

De mooiste definitie van creativiteit die ik gevonden heb, klinkt als volgt:

Creativiteit is jouw vaardigheid ideeën te bedenken en dingen te creëren die nieuw, verrassend en waardevol zijn voor jouzelf.

Ik vind dit een treffende definitie omdat het de waarde van de creativiteit bij de eigen persoon laat. Creativiteit en een creatief proces is namelijk persoons afhankelijk en eenieder heeft hierin zijn eigen niveau.

Speulderbos, Drie, november 2021

Uitgangspunten van creativiteit

Hoewel de definities in woorden nogal uiteen lopen, vind je de onderstaande uitgangspunten in veel omschrijvingen terug:

 1. Creativiteit is nodig om succesvol te zijn;
 2. creativiteit is ontwikkelbaar;
 3. creativiteit heeft niveau’s;
 4. creatieve eigenschappen van een individu zijn observeerbaar;
 5. creativiteit is complex en veelzijdig;
 6. creativiteit wordt sterk beïnvloed door context en sociale factoren.

Dambordje, Viroinval, juni 2020

De zeven competenties van creativiteit

Er is steeds meer behoefte aan creatieve mensen doordat in de maatschappij een verschuiving ontstaat van productiegerichte medewerkers naar kenniswerkers. Daarom hebben Lucas et al (2013) op basis van de bovenstaande uitgangspunten de basis voor een test ontwikkeld die creativiteit meet bij jongeren. Hiervoor hebben zij zeven competenties van creativiteit geformuleerd waarover telkens verschillende vragen gesteld worden. Deze competenties zijn:

 1. Nieuwsgierigheid;
 2. vindingrijk;
 3. output gericht;
 4. trots op werk;
 5. anders durven zijn;
 6. volhardend;
 7. interacterend met anderen.

TNO heeft op basis van deze zeven competenties van creativiteit een zelftest-instrument ontwikkeld.

En het leuke is dat deze test zich niet moeilijk laat vertalen naar volwassenen en zodoende ook prima door hen te gebruiken is. Zo krijgen ook zij een beeld van de eigen creativiteit.

Meeuwen, Polen, oktober 2021

Hoe ontwikkel jij je creativiteit binnen jouw natuurfotografie?

Als je vervolgens weet hoe je scoort op de verschillende competenties van creativiteit, dan kun je ook initiatieven nemen die je helpen competenties waar je minder goed in bent verder te ontwikkelen. Zo kun je als voorbeeld naar een museum gaan om je nieuwsgierigheid te voeden, bewust interessante dingen verzamelen die je tegenkomt om vindingrijker te worden of jezelf niet laten kennen zodat je meer output gericht bent. En al je ervaringen stop je weer in je rugzakje en helpen je steeds meer verschillende invalshoeken te bedenken bij het fotograferen.

Sneeuwklokjes, Bunnik, februari 2021

Meer informatie over creativiteitsontwikkeling

Mogelijk dat ik je interesse gewekt heb naar de zeven competenties van creativiteit, de creativiteitstest en de ontwikkeling van creativiteit in jouw fotografie. Dan kan ik je verklappen dat de zeven competenties van creativiteit en de creativiteitstest onderdeel zijn van de cursus Art Based Learning bij Nature Talks. In deze cursus leer je hoe je nieuwe invalshoeken en ideeën kunt aanboren, dit telkens opnieuw te doen zodat jij je steeds verder kunt ontwikkelen.

Wil je meer weten over de cursus? Klik dan hier en kijk voor meer informatie op de website van Nature Talks.

Wil je meer weten over Art Based Learning, ga dan naar de Leren van kunst, Art Based Learning pagina op mijn website.

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties