Herfstkleuren

Herfst! Waar blijft de herfst?!

  • 18 oktober 2017

De herfst volgt op de zomer. Maar niet direct in volle glorie. Normaal gesproken is de periode vanaf half augustus tot half oktober een beetje een overgangsperiode. Qua natuurfotografie vind ik dit altijd een lastige tijd. Ik ben dan een beetje flauw van het maken van macrofoto’s omdat ik in de zomer veel insecten heb gefotografeerd. Er zijn al wat herfst kleuren, maar écht dóórzetten wil het nog niet. Wel kan de tijd vóór de echte herfst hele mooie weersomstandigheden hebben, zoals mist, gekleurde zonsopkomsten en -ondergangen, witte wolkenpartijen met een blauwe lucht of snel afwisselende lichtomstandigheden.

Speulderbos, Drie, Nederland, 24-9-2017“Where is Little Red Ridinghood?”

Samen met Wouter van de Weerd heb ik in september op een hele mistige ochtend in het Speulderbos gefotografeerd. Hoewel de mist dicht hardnekkig en dicht was, waren het toch zeker ook hele bijzondere omstandigheden om in te fotograferen.

Speulderbos, Drie, Nederland, 24-9-2017“Phantom of the opera”

Een boom waar ik elke keer weer bij terug kom, en die mij enorm op mijn fantasie werkt. Waarvan ik al tientallen foto’s heb onder allerlei verschillende omstandigheden, ingezoomd, uitgezoomd, mist, lichtbundels, noem maar op. Dé foto moet ik nog steeds maken. Het is duidelijk dat de herfst hier nog niet aan het toeslaan is.

Speulderbos, Drie, Nederland, 24-9-2017“Blue hour”

een raar sfeertje is al snel zelf te creëren door een beetje onderkoeld naar de omgeving te kijken. Door de mist onderscheiden de lagen zich beter door de mate van contrast en is er minder diepte. Hierdoor is het beeld ook minder chaotisch.

Speulderbos, Drie, Nederland, 24-9-2017“Let there be light”

Eindelijk pakt de zon ook zijn rol en maakt de sfeer in het bos nóg meer bijzonder. Ondanks de groene bladeren, toch duidelijk herfst sfeer.

Speulderbos, Drie, Nederland, 24-9-2017“Swinging safari”

Het lijkt wel of de bomen van plezier beginnen te kronkelen in het licht.

Speulderbos, Drie, Nederland, 24-9-2017“Reach for the sky”

Licht en donker in het bos máken de foto.

Speulderbos, Drie, Nederland, 24-9-2017

“Into the light….”

Uiteindelijk verschenen er ook andere mensen in het bos, wat altijd nog een extra dimensie aan een foto geeft.

Speulderbos, Drie, Nederland, 24-9-2017“Dark and Light”

Ook van dit soort doorkijkjes heb ik nog steeds geen ultieme foto kunnen maken. Het blijft moeilijk in deze chaos balans en rust te vinden.

Porceleinzwammen, Speulderbos, Drie, Nederland, 24-9-2017“Softies”

Een teken dat de herfst toch echt in aantocht is, is het verschijnen van de paddenstoelen. Dus heb ik deze ochtend ook hieraan fotografische aandacht proberen te geven.

Ik vind het altijd lastig om óm te schakelen van landschap naar dichtbij. Ik denk een kwestie van mindset, maar het kost mij op z’n moment veel energie om anders te gaan kijken.

Porceleinzwammen, Speulderbos, Drie, Nederland, 24-9-2017“I’ll walk the line”

Speulderbos, Drie, Nederland, 24-9-2017“Cliffhanger”

Nóg een aankondiger van de herfst: de spin!

Het was een prachtige dag met een mooi verloop in mist en licht, eentje die je je vooraf alleen maar kunt wensen. Want eerlijk is eerlijk, als je niet ultiem je tijd kunt plannen door bijvoorbeeld werkverplichtingen, kunnen omstandigheden wel eens tegenvallen op de dag dat je wel kunt en moet je er maar zelf iets leuks van maken. Overigens lukt dat hier altijd prima met het appelgebak van Boshuis Drie! 🙂 Een leuke uitvalsbasis voor een ochtendje of dagje Speulderbos.

 

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hanneke
Hanneke
6 jaren geleden

Wat zijn ze weer fraai!!

Wouter van de Weerd
6 jaren geleden

Hoi Jody,

Leuk om ook jouw serie te zien van het Speuldersbos!
De foto’s laten mooi zien wat een verschillende sferen, kleuren en licht er aanwezig waren die ochtend.
En dat het mogelijk is om in een ochtendje zoveel verschillende composities te maken met de dansende bomen.

Jouw Porceleinzwammen zijn ook fraai geworden (ondanks de zo herkenbare lastige switch tussen landschap en macro). Vooral “I’ll walk the line” spreekt me aan. Mooi met de zachte kleuren en licht in de achtergrond, de duidelijke plaatjes van de zwam en als kers op de taart het insect op de rand 🙂

Groetjes, Wouter

Corrie Schalij
6 jaren geleden

Ha Jody,
leuk, en knap eigenlijk ook, dat je op één ochtend zulke verschillende foto’s kunt maken. Allemaal met hun eigen sfeer. En je vindt het lastig om dan om te schakelen naar macro, schrijf je, maar ook die foto’s vind ik goed gelukt.

Hartelijke groet, Corrie

Adria
6 jaren geleden

Wat een sfeervolle plaatjes van het Speulderbos, meteen de eerste al vind ik al super, misschien wel omdat het zo’n “simpele” foto is en toch heel bijzonder ! En dan “let there be light” heel erg fraai en voor mij de mooiste ! Ook “reach for the sky” heel mooi, bedankt voor je inspiratie en vergeet de KMA deal niet ! Groetjes Adria

Jacques De Craene
Jacques De Craene
6 jaren geleden

Prachtige opnamen Jody.