Natuurfotografie

Libellen, juffers en vlinders door de macrolens

  • 29 augustus 2016

Op één of andere manier vind ik de maand augustus héél geschikt om insecten zoals libellen, juffers en vlinders te fotograferen. Het licht wordt zachter, er is een grotere kans op dauw en mist, de zon gaat al weer minder vroeg op dan in juni en het is ‘s-ochtends nog minder druk op de weg door de vakantieperiode. Zo ben ik in een paar weken tijd er vijf ochtenden in alle vroegte op uitgetrokken. Begin augustus zag ik een blog over Weidebeekjuffers langs de Kromme Rijn bij Bunnik van Corrie Schalij. Ik was verrukt dat de insecten zó dicht bij mijn woonplaats te vinden waren en heb direct contact met haar gezocht om samen nog eens te gaan zoeken naar deze juffers. Cees van Ginkel vertelde mij over Bandheidelibellen. Een fotografieafspraak met hem was snel gemaakt. En tot slot een uitje die al langer gepland stond: samen met Ronald van Dijk en Wouter van de Weerd een dagje fotograferen en varen in de Wieden Weerribben.

Weidebeekjuffers spreken mij vooral aan door hun blauw metaalachtige kleur. Met hun kleur contrasteren ze heel mooi met hun omgeving, vooral als deze groen gekleurd is. Langs de oever van de Kromme Rijn zijn de Weidebeekjuffers vooral te vinden op de bladeren van de Gele lis. Tevens viel mij op dat ze dan plekjes uitzoeken die ‘s-ochtends als eerste beschenen en dus verwarmd worden door de zon. Omdat de uitgegroeide bladeren een nogal chaotische wirwar vormen was het lastig om toch rustige composities te maken. Mooi vond ik, dat op sommige plekken het water tussen de planten door te zien was. Fotografisch heb ik hiervan gebruik proberen te maken. En vooruit, één chaotische foto erbij, omdat de Weidebeekjuffer zijn vleugels open heeft en ik dat mooi vind.

De Bandheidelibel is een onmiskenbare soort door de bandtekening die over hun vleugels loopt. Twee ochtenden heb ik deze libellen mogen aanschouwen en fotograferen. De ene ochtend was vochtiger dan de andere. Maar de ochtendsfeer was heerlijk en het licht was beide ochtenden prachtig. Het veld waar we fotografeerden heeft aan één zijde een bosschage, waar het licht mooi doorheen priemde. Hiervan heb ik dankbaar gebruik kunnen maken, want bij dichtbijfotografie veranderen deze lichtvlekken in prachtige ronde lichtbubbels.

Al struinend langs het natte gras, zijn het niet alleen libellen die je tegenkomt. Er zit en hangt van alles: vlindertjes, spinnen, sprinkhanen, etc. En met een beetje moeite en schakelen zijn ook deze insecten prachtig in beeld te krijgen. Geïnspireerd door fotografen die hun onderwerp wel eens piepklein in een linker of rechter benedenhoek plaatsen, heb ik de eerste foto gemaakt. Het licht viel dwars door het Klein geaderd witje, wat me ergens enorm ontroerde. In de Wieden heb ik de laatste 2 foto’s gemaakt. De eerste heeft lichtschakering doordat ik met mijn lichaam schaduw maakte over het vlindertje. De laatste foto is gemaakt met mijn Helios 58 mm lens.

Toch nog een keer terug naar de libellen. Spelen met licht, vocht en composities. Het is hooguit drie kwartier hard werken voordat de zon té fel wordt, maar dan heb je ook wat.

Nog een knipoog naar onze fluisterboottocht door de jungle van de Weerribben…..

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ellen
ellen
7 jaren geleden

hoi Jody, prachtig weer! vooral de bandheidelibellen.
ik zou zeggen , stuur ze op naar natuurmonumenten. die plaatst foto’s op facebook van verschillende amateurfotografen en dan mogen mensen kiezen. ik wed dat je een keer wint!
prachtig zijn ze.
alle andere ook, hoor. maar de libellen vind ik zeer speciaal!
groetjes
Ellen

Corrie Schalij
7 jaren geleden

Hoi Jody,
Het is een heel mooi zomerochtend-vroeg-blog geworden. Prachtige foto’s.
Hoewel ik het mooie blauw wel mis, spreekt de zwart-wit van de weidebeekjuffer me wel erg aan – prachtig, op dat ene blad met die mooie ronding. Bij de bandheidelibellen was je precies op het goede moment – geweldig, die vleugels vol met dauwdruppels.
Verder zijn mijn favorieten hier het klein geaderd witje, zowel de foto met tegenlicht als die vol dauw en de azuurwaterjuffer – prachtig in dat licht en met herhaling erachter. Je afsluitende beelden van de Weerribben hebben ook die heerlijke zomerochtendsfeer.
Hartelijke groet, Corrie

Wouter van de Weerd
7 jaren geleden

Prachtige inspirerende blog weer Jody!
Wat een mooie verscheidenheid aan foto’s heb je zo weer bij elkaar gefotografeerd, en dat iedere keer ’s morgens vroeg…

De zwart-wit Weidebeekjuffer vind ik erg verrassend en zeer geslaagd. Die donkere vlek op de achtergrond past er goed bij, en maakt het beeld op de een of andere manier dynamisch.
Ook de eerste twee Bandheidelibellen vind ik fraai, mooie (geheel verschillende) gekleurde achtergronden.

Van de vlinders vind ik die met Helios-lensje de minste, ik hou blijkbaar toch van wat meer scherpte. De andere drie zijn weer prachtig qua kleur en achtergrond. Net als bij de volgende 4 libellen, het is duidelijk dat de achtergrond net zo belangrijk voor jou is als het onderwerp 🙂

En de knipoog kan ik uiteraard ook waarderen, wat was het een lekker relaxed tochtje (dankzij Ronald ook leuk tegen de route in 🙂 ).
Groetjes, Wouter

Linda Bosmuis
Linda Bosmuis
7 jaren geleden

Wat een heerlijke sfeer foto’s weer. Inspiratie bron voor vele van ons.

françoise
françoise
7 jaren geleden

Ja Jody, je maakt er wel je werk van!