Reizen

Portraiting the Yellowstone bison

  • 27 maart 2019

‘Ken je die mop over de zoektocht naar die ene bizondere bizon? Nou, het was er niet één maar het waren er honderden!’

Eindelijk daar!

Op woensdagochtend 16 januari kom ik dan eindelijk aan in Gardiner aan de noordzijde van Yellowstone NP. Na me ingecheckt te hebben in mijn hotel en mijn bagage gedropt, pak ik mijn fotospullen bij elkaar en vertrek ik voor mijn eerste verkenning van het park. Bij Gardiner rij je erin en vanaf daar kun je in de winter maar één kant op: de weg circa 57 mile afrijden naar Cooke City. Ondanks de shutdown is het loket bij de ingang bemand, word ik vriendelijk te woord gestaan, maar ik hoef geen entree te betalen. En dan is het zover: ik ben weer terug in Yellowstone National Park!

Impressive.

Introductie van de Yellowstone bison

De Yellowstone bison ontmoette ik voor het eerst in 2005 tijdens mijn reis door het westen van de VS. Toen zag ik ze zowel in de verte als dichtbij vanuit mijn auto. Ik was erg onder de indruk van hun grootte, het geluid dat ze maakten en hoe ze roken. Vanaf dat moment lieten deze enorme en zachtmoedige dieren mij niet meer los.

Welcome!

Ooit leefden 30 tot 60 miljoen bizons op de grote vlaktes van Noord-Amerika. Het duurde uren voordat kuddes voorbij gedenderd waren. Maar in de 19de eeuw werden per jaar 2,5 miljoen bizons systematisch gedood door indianen met vuurwapens voor voedsel en huiden, door de spoorwegen om de arbeiders van voedsel te voorzien, door boeren vanwege overlast en door het leger om de indianen dwars te zitten en hun voedselbron uit te putten. Tot slot werden ze gedood tijdens plezierjachten. In 1892 waren nog slechts 85 bizons over op één enkele plaats op het hele continent: Yellowstone National Park. Vanaf dat moment werden ze beschermd. Vandaag de dag leven er weer ongeveer 200.000 bizons in Noord Amerika, waarvan circa 3000 tot 5000 in Yellowstone.

Balance.

Verkennen

Zodra ik het park inrij zie ik direct links en rechts groepen herten en geiten. Het is circa 5,5 mile rijden naar één van de hoogtepunten bij de noordelijke ingang: Mammoth Hot Spring. Dit is een grootschalige thermische activiteit die veilig toegankelijk is gemaakt voor toeristen. Hierover schrijf ik in een andere blog meer. Bij Mammoth sla ik linksaf richting Cooke City en kom ik op de Grand Loop Road terecht. De weg wordt voortdurend vrij gemaakt van sneeuw, maar is wel ijzig door het laagje sneeuw dat achterblijft. Verder is het een kwestie van kijken en wild en mooie landschappen ontdekken. Heel ontspannend!

Het zijn van de Amerikaanse bizon raakt me diep. Een gevoel dat bij mij tastbaar werd op het moment dat ik ze voor het eerst in levende lijve in Yellowstone in hun natuurlijke omgeving zag. Misschien is het zaadje van dit gevoel wel gepland door de Westernfilms van weleer. Maar zeker weet ik dat de film ‘Dances with wolves’ een sterke basis vormt.

Het zijn van de bizon staat voor mij symbool voor al het oorspronkelijke dat weggedrukt wordt of zelfs vernietigd door de steeds meer uitdijende wereldbevolking. En het gaat hierbij niet alleen over dieren, maar ook over mensen, culturen en vegetatie. Alles moet wijken voor de oneindige expansiedrift.

Het zijn van de bizon staat met zijn eenvoud in schril contrast met de op geld draaiende en beluste mensheid. Wij die onze leefomgeving uitputten totdat het ons niet meer kan onderhouden. Want de aarde draait weliswaar om zijn as, maar niet als een economie.

Ondanks dat ze ooit met 60 miljoen over de grote vlaktes denderden is het zijn van de bizon nederig. Wij gunnen een handjevol een klein gereguleerd plekje op deze aarde. Alleen omdat wij alle ruimte nodig hebben. Misschien moet de mensheid met zijn destructieve gedrag ook maar eens gereguleerd worden als wij nog langer een plekje op deze aarde willen…..

Playful but limited.

Genieten met volle teugen

En zo rij ik in de eerste dagen van mijn bezoek aan Yellowstone een keer of 7 op en neer tussen Gardiner en Cooke City. Langs bergen, door smalle valleien en langs de grote vlaktes van Lamar Valley. Ik fotografeer bizons, coyotes, herten, geiten, schapen, bald eagles, raven, landschappen en hot springs. Ik sneeuwwandel en ontmoet andere mensen met dezelfde interesses. Wat is het heerlijk om hier te zijn!

Wordt vervolgd!

Wil je lezen hoe deze reis begon, lees dan dit blog: Yellowstone icy landscapes.

Wil je meer zien van de Yellowstone volcanoe hotspots? Klik dan hier.

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
4 jaren geleden

Geweldige foto’s en goed verhaal Jody.

Monique Baart
Monique Baart
5 jaren geleden

Fijn om het vervolg te lezen van je blog en die prachtige foto’s van zulke massieve beesten. Mooi om te zien. Wow ????

Ria
Ria
5 jaren geleden

Wat een prachtige beelden van deze indrukwekkende dieren. Mooi vastgelegd. Je voelt de temperatuur door de foto’s heen.

menno
5 jaren geleden

Wat een mooie foto’s zeg! Top

Wouter van de Weerd
5 jaren geleden

Hoi Jody,

Wat een gaaf begin van jouw foto-trip in Yellowstone!
Stuk voor stuk weer jaloersmakende prachtige foto’s, waarbij je de bison met fraaie composities en omstandigheden hebt weten vast te leggen 🙂
De kou en het imposante van de bison komen prachtig tot zijn recht.

De tegenlicht opname met de blauwe lucht vind ik (ook) geweldig.

Ik wil er ook heen… 😉

Groetjes,. Wouter