Reizen

Yellowstone volcanoe hotspots

  • 1 juni 2019

‘Wat is het beste advies voor een vulkaan op leeftijd? Blijf actief!’

Dit is de derde blog over mijn fotografiereis naar Yellowstone in een serie van vier en gaat over de Yellowstone volcanoe hotspots. Yellowstone is eigenlijk een supervulkaan en barstte voor het laatst circa 640.000 jaar geleden uit. Volgens wetenschappers gebeurt dit bij deze vulkaan om de plusminus 600.000 jaar, dus statistisch gezien kan hij elk moment uitbarsten. Een uitbarsting van de Yellowstone vulkaan heeft grote gevolgen voor het hele Amerikaanse continent en waarschijnlijk voor de hele wereld. Want de hoeveelheden lava, zwavelzuur en as die uitgespuwd worden blokkeren het zonlicht, wat grote klimaatveranderingen kan veroorzaken en zelfs zou kunnen leiden tot een nieuwe ijstijd….. Okay, okay, genoeg horrorverhalen! Nu de leuke kanten van een supervulkaan.

Yellowstone volcanoe hotspots

De 4 verschillende vulkanische hotspots in Yellowstone die ik bezocht en gefotografeerd heb.

Tijdens mijn verblijf in Yellowstone in januari 2019, heb ik 4 verschillende Yellowstone volcanoe hotspots bezocht en gefotografeerd: Mammoth Hot Spring, Norris Geyser Basin, Grand Prismatic Spring en Old Faithful en omgeving. Ook in de winter is het enorm leuk deze thermische activiteiten te fotograferen. Doordat er meer stoom is door de lage temperatuur en sommige delen besneeuwd zijn geeft dit de foto’s een dramatische sfeer. En de kleuren die bij de thermische activiteiten horen zijn er niet minder om.

Mammoth Hot Spring

Dit gebied is in de winter met eigen vervoer te bereiken via de noordingang van Yellowstone bij Gardiner. Bij Mammoth stroomt al duizenden jaren heet water uit een bron dat steeds calcium carbonaat afzet op rotsen. Hierdoor zijn enorme druipsteenachtige terrassen ontstaan in de meest fantastische kleurentinten bruin, oranje, rood en groen. Er groeien algen en midden in de thermische activiteiten staan dode boompjes en takken. Hierdoor kun je de meest dramatische foto’s maken. Ik ben 5 keer een paar uur in dit gebied geweest en ik heb me eindeloos vermaakt. Telkens was er een andere lichtval en zag ik andere dingen. Hierdoor bleef ik mijn ogen uitkijken.

Een kleine compilatie van alle foto’s die ik bij Mammoth Hot Spring gemaakt heb.

Norris Geyser Basin

In de winterperiode is Norris alleen vanuit West-Yellowstone per snowcoach te bereiken. Het is het heetste geisergebied van het park en ligt op de kruising van 3 grote breuken. Er lag hier veel sneeuw. Maar door de grote hoeveelheden stoom waren alle bomen, stenen en boardwalks met een extra laag ijs bedekt. Dit was heel erg indrukwekkend om te zien.

Grand Prismatic Spring

Ook deze thermische locatie is in de winter alleen vanuit West-Yellowstone per snowcoach ter bereiken. Waarschijnlijk is deze bron in de zomerperiode indrukwekkender dan als er sneeuw ligt. Want normaal gesproken is de bron en de randen ervan intens gekleurd. Je krijgt dit het mooist in beeld als je vanaf een uitkijkpunt op één van de omliggende bergen staat. De twee keer dat ik er was stond er harde wind en was er enorm veel stoom dat over het plateau waaide. Hierdoor was het zicht heel beperkt. Helaas is het in de wintertijd niet toegestaan naar het hoger gelegen uitkijkpunt te wandelen.

Old Faithful en omgeving

Old Faithful is de beroemdste geiser in Yellowstone NP en heet zo omdat hij een zekere betrouwbaarheid van spuiten heeft. Dit doet hij namelijk om de 60 á 80 minuten. De geiser ligt in het midden van het park. In de winter is de locatie per snowcoach bereikbaar vanuit West-Yellowstone. Normaal gesproken mag je met een snowcoach alleen tussen 7 uur ‘s-ochtends en 6 uur ‘s-avonds in de het park zijn. Daarom is het niet mogelijk een zonsopkomst of -ondergang mee te maken op een plek die dieper in het park ligt. Maar bij Old Faithful kan dit wel, omdat je op deze locatie kunt blijven overnachten. Wij zijn hier twee nachten gebleven, en zoals ik vooraf verwachtte was dit verblijf de kers op de taart. Juist hier hebben we in alle vroegte prachtig berijpte bizons gefotografeerd. Het licht rond zonsopkomst was geweldig, vooral het tegenlicht in combinatie met de stoom. Verder hebben een uitbarsting van Old Faithful na zonsondergang gefotografeerd. Alleen overdag was het lastig fotograferen, door de felle zon en staalblauwe lucht.

Het verblijf bij Old Faithful was een hoogtepunt van deze fotografiereis.

Wil je het landschap van Yellowstone zien, klik dan hier.

Wil je mooie bizonfoto’s bekijken, klik dan hier.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
4 jaren geleden

Wederom erg mooi!

Corrie
4 jaren geleden

Flabbergasting.
’t was een heftige reis, maar ohhh, wát een imposante beelden heb je gemaakt.
Zo’n bijzondere wereld. Gefeliciteerd met deze resultaten.

Hartelijke groet, Corrie

Wouter van de Weerd
4 jaren geleden

Erg leuk om zo de diverse bekende plekken terug te zien, maar dan vol sneeuw, stoom en ijs 🙂
Als ik het zo zie heb je het best getroffen qua weersomstandigheden.
De Grand Prismatic Spring lijkt inderdaad in de zomer (toen wij er zijn geweest) mooier dan de winter. Je mist nu inderdaad wel de bijzondere kleuren.

Maar Old Faithful bij nacht is dan wel weer heel bijzonder en prachtig gelukt!

Groetjes, Wouter

Jacques De Craene
Jacques De Craene
4 jaren geleden

Prachtige beelden Jody.