Landschappen

Yellowstone icy landscapes

  • 2 maart 2019

Ken je die mop van dat vliegtuig dat op 14 januari naar Chicago zou vertrekken? Nou, die ging niet!’

En dan sta je plotseling in de rij buiten het vliegtuig om etensbonnen en een hotelvoucher in ontvangst te nemen. Nadat het vliegtuig 3 uur ingeladen aan de gate gestaan had wegens een defect, werden alle passagiers gevraagd het vliegtuig te verlaten. We zouden deze dag niet meer vertrekken. Iedereen werd overgeboekt naar een vlucht een dag later.

Zo begon mijn 18-daagse reis naar Yellowstone afgelopen januari. Inmiddels dus 17-daagse reis. Het is nu begin maart. Ik ben al weer een maand thuis, heb mijn foto’s uitgezocht en bewerkt en zit nu te bedenken hoe ik ze op mijn website ga presenteren. Ik heb besloten om mijn foto’s en verhalen over vier blogs te verdelen: De sneeuwlandschappen van Yellowstone (deze blog, Yellowstone icy landscapes), de bizons, de vulkanische activiteiten en het wildlife.

Op het moment dat ik in Noord Yellowstone aankwam lag er niet veel sneeuw. De struikjes, grassen en rotsblokken staken scherp af tegen het sneeuwdek, wat fotografisch een rommelige uitstraling gaf. Maar hoe hoger ik kwam, hoe meer sneeuw er lag. 

Waarom Yellowstone?

Een bezoek aan Yellowstone in de winter stond al jaren op mijn verlanglijstje. Lekker gemaakt door beelden van feeërieke winterlandschappen en berijpte bizons volgde ik jaar na jaar de georganiseerde fotoreizen naar dit Amerikaanse nationale park. Het heeft even geduurd voordat ik een reis vond die mij paste. Want ik wilde graag een paar dagen verblijven midden in het park bij Old Faithful. En dat biedt niet iedereen aan. Dat ik me richtte op georganiseerde fotoreizen had onder meer te maken met het verplicht huren van lokaal vervoer (z.g. snowcoach) als je diep in het park wilt komen en de hoge kosten hiervan en mijn specifieke doel om te fotograferen.

Plotseling presenteerde Starling Reizen uit België begin 2018 een fotoreis naar Yellowstone inclusief verblijf bij Old Faithful, met vertrek januari 2019. Natuurlijk heb ik er wel even over moeten nadenken. Maar vrij kort daarna heb ik me aangemeld voor de reis. Het voorbereiden en wegdromen kon beginnen!

Ik vind het heerlijk om op een bepaald moment mijn focus van actie van het wildlife en spektakel van de vulkanische activiteiten te verleggen naar rust en minimalisme.

Eigen invulling

Hoewel de fotoreis totaal 12 dagen was, had ik toch de behoefte om mijn verblijf langer te maken. Het noorden van het park bij Gardiner is namelijk jaarrond open en heel makkelijk toegankelijk met eigen vervoer. Dus besloot ik 6 dagen eerder naar de VS te vertrekken en deze zelf met activiteiten en fotograferen te vullen. Voor dit verblijf boekte ik een hotel in Bozeman en Gardiner en reserveerde een 4×4 auto.

Overweldigend waren de fotogenieke omstandigheden die ontstonden door sneeuwbuien en stoom. Soms was er totale stilte. Maar soms bulderde de vulkanische activiteiten om me heen. 

Op weg

Na de feestdagen kwam mijn vertrekdag snel dichterbij. Een zorgpunt was de Shutdown van de Amerikaanse Overheid. Dit alleen omdat Trump liep te drammen om ruim 4 miljard dollar voor de bouw van een muur langs de grens van Mexico. En die de Democraten niet wilden geven. Door het stilleggen van de Amerikaanse overheid dupeerde hij financieel elke dag miljoenen Amerikanen. Inmiddels liep de Shutdown al een maand. Zou het gevolgen hebben bij het binnenkomen in de VS omdat er te weinig douaneambtenaren aan het werk waren? Was het park Yellowstone misschien gesloten? Gelukkig wist ik via internet dat Yellowstone gewoon toegankelijk was. De rest moest ik maar gaan beleven.

Het landschap van Yellowstone is heel gevarieerd en uniek.

Wordt vervolgd!

Meer zien van de Yellowstone bizon? Klik dan hier.

Meer zien van de Yellowstone volcanoe hotspots? Klik dan hier.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
4 jaren geleden

Prachtig!

Monique Baart
Monique Baart
5 jaren geleden

Telkens geniet ik mee van je reizen door je verhalen en de foto’s. Denk ook wel dat je, als je zo bezig bent, de kou niet of nauwelijks voelt. Het plezier en de precisie om je camera zo in te stellen dat je deze mooie foto’s aan ons kunt presenteren. ???

Marjon Meulman
Marjon Meulman
5 jaren geleden

Wat een sneeuw. Ziet er ijskoud uit.

Mooie fotoreportage. 🙂

Irma Huisman Fotografie
5 jaren geleden

Super foto’s zeg en wat een belevenis wat je hebt gedaan , echt voor velen mee genieten.

mvg Irma Huisman Fotografie

Aafje
Aafje
5 jaren geleden

Wat een prachtige foto’s.. En zoals altijd boeiend om te lezen, kijk al uit naar je volgende blog. Vervelend dat je een dag later pas ging maar als het goed is kun je daar een bedrag voor declareren bij de vliegmaatschappij.. Wij hadden dat nl vorig jaar ook en kregen 600 euro p. p terug. Groetjes Aafje

Corrie
5 jaren geleden

Hallo Jody,
de enorme weidsheid van het gebied komt wel over als je de bizons “zo klein” in beeld ziet. Je kan de stilte bijna voelen. Moet een geweldige ervaring zijn geweest.
Ik geniet nu van je foto’s.

Hartelijke groet, Corrie

Wouter van de Weerd
5 jaren geleden

Hoi Jody,
Wat een ellendig begin van jouw reis! Balen dat je zo een dag bent kwijt geraakt.
Maar gelukkig heb je nog genoeg tijd gehad om prachtige foto’s te maken 🙂
Fraai, deze serie witte en vaak minimalistische landschappen. Vooral de eerste vind ik echt prachtig, wat een licht en dan ook nog met een bizon…

Even kritisch: de één-na-laatste foto vind ik wat rommelig, er staat erg veel op, dat allemaal wel de aandacht vraagt. Er is niet echt een duidelijk onderwerp, en de brug rechtsboven stoort mij ook wel.

De andere foto’s vind echter stuk voor stuk goed geslaagd! Fraai licht en/of mooie minimale composities 🙂

Ik ben uiteraard benieuwd naar het vervolg!

Groet, Wouter

Ward Habets
5 jaren geleden

Ha Jody,
Ik zat er al te wachten na de berichten op Fb. En nu wordt het nog een feuilleton ook! wat een heerlijke foto’s. Ben stik jaloers!

Eline
Eline
5 jaren geleden

Wat een heerlijk verhaal met prachtige foto’s. Kijk al uit naar het vervolg?