Natuurfotografie

Fotograferen in april wat je maar wil

  • 5 mei 2018

April doet wat ie wil. Dus kun je fotograferen in april wat je maar wil. Natuurlijk is het niet helemaal zo simpel. Maar als natuurfotograaf vind ik april één van de meest gevarieerde maanden van het jaar om te fotograferen. Met de maanden december, januari en februari kan niet zo goed uit de voeten en geven mij weinig inspiratie. Mits er sneeuw en ijs is, dan is het een ander verhaal! Maar april geeft veel: zon, regen, mist, storm, onweer, imposante wolkenluchten, hoge en lage temperaturen, bloesems en allerlei andere bloemen, pas geboren dieren, noem het maar op. In april van dit jaar ben ik er bijna elke week op uit gegaan om ergens te fotograferen.

Vogelfotografie

April is een mooie maand voor vogelfotografie. Veel vogels hebben nog hun dikke winterkleed. En ze zijn volop bezig met het veroveren en verdedigen van hun territorium en elkaar het hof maken. Sommigen zijn al bezig hun nesten te bouwen. Adri en ik huurden een vogelhut in de buurt van M…..o, die helaas uitgerekend die dag zwaar verstoord werd door grootschalige graafwerkzaamheden.

Ondanks de graafwerkzaamheden liet het ijsvogeltje zich toch nog even zien.

Het fotograferen vanuit een vogelhut kan extra kansen bieden om vogels eens wat dichterbij en met natuurlijk gedrag te fotograferen. Aan de andere kant kan het huren van een commerciële hut tussen de 40,- en 100 euro per dag kosten. Vogels zijn natuurlijk ook vrij in het veld en in het bos te fotograferen.

De IJsvogel slaat het baarsje dood door deze diverse keren met de kop tegen de tak te slaan.

Landschapsfotografie

Mijn besluit om half april een ochtend naar de Oisterwijkse vennen te gaan, bleek een schot in de roos. De voorspelling was dat het de week daarop bijzonder zonnig en warm weer zou gaan worden. Weeromstandigheden waarbij er grote kans was dat er ochtendmist zou ontstaan. En bij vennen vormt zich makkelijk mist. Om de kans op mist te checken kijk ik altijd naar de verwachte temperatuur en het verwachte dauwpunt. Komen deze dicht bij elkaar en is er niet veel wind, dan is de kans op mist behoorlijk aanwezig.

Een moment waarop alles samen kwam: bijzonder mooie lichtomstandigheden vlak voor zonsopkomst, een mooie compositie en vier nieuwsgierige ganzen die mij kwamen inspecteren en één moment precies goed gingen liggen ten opzichte van elkaar.

Na de zonsopkomst aan het Goorven beleefd te hebben, ben ik een rondje rond het ven gaan lopen. De mist trok maar langzaam op.

Mooie pastelkleuren en reflecties aan de Oisterwijkse vennen.

Een ander voordeel van fotograferen in april: de kleurscharkeren zijn prachtig. Het bruine en deels kale van de winter, het frisgroene van het voorjaar en dit alles omgezet in pastelkleuren door de mist. Vennen lenen zich bij uitstek voor landschapsfotografie bij mist.

De mist trekt langzaam op. Een eendje zet nog even aan om de overkant te halen.

Bloemen

Ook dit hoort voor mij bij fotograferen in april, bloemen. Er is keus te over: bosanemoon, bostulp, boshyacint, daslook, etc. Een onderwerp die met grote zekerheid jaarlijks terugkomt in deze maand zijn de kievitsbloemen. Voor mij een onderwerp om naar uit te kijken. Want ik vind de kievitsbloem een moeilijk en uitdagend onderwerp om vast te leggen.

De kievitsbloemen buigen langzaam hun kopje voor het einde van de dag.

Helaas worden steeds meer gebieden waar de kievitsbloem wild groeit afgesloten voor publiek. Onder het motto dat de bloem beschermd moet worden. Met als kromme ontwikkeling dat je er wel tussen mag liggen en ze fotograferen als je je aansluit bij bijvoorbeeld een commerciële workshop die een permit heeft. Maar daar moet je dan wel flink voor betalen. En dan zijn de bloemen minder kwetsbaar? Iedereen in Nederland betaalt links of rechts om via belastingen mee aan landschapsinrichting, natuur en ontwikkeling. Veel natuurgebieden zijn van iedereen en de beheerders en handhavers worden met gemeenschapsgeld betaald. Maar we worden betutteld en als kleine kinderen weggestuurd of bestraft als we het wagen een stapje té dichtbij te zetten.

Met de sfeer van het einde van de dag. En een klein trucje met een lampje.

Nog eens landschapsfotografie

De 3de week van april. Het is de hele week prachtig weer geweest. Er zijn temperaturen gehaald van 28 graden. En elke dag was er ‘s-ochtends mistvorming. Maar helaas heb ik er geen voordeel uit kunnen trekken. Tot ‘s-zaterdags, toen had ik mijn handen vrij om vroeg op te staan om te gaan fotograferen. Ik heb mijn fotospullen bijeen gepakt en ben naar landgoed Mariënwaerdt gereden.

Wit op wit vind ik het erg goed doen.

De ochtend was spookachtig, maar o zo mooi. Fotograferen in mist doe ik erg graag. Ik belicht de foto’s extra om het witte en serene te benadrukken. Ik had veel geluk dat de bloesems van deze fruitboompjes precies op hun hoogtepunt waren.

De Notendijk op landgoed Mariënwaerdt. Ook in het voorjaar kan het hier erg mooi zijn.

De tulpenvelden

Een laatste resultaat van mijn fotograferen in april. De maand april van dit jaar heeft qua temperatuur een onstuimig verloop gehad. Zo was het begin april nog vreselijk koud en vreesde ik dat de tulpen niet vóór eind april in bloei zouden komen. De uiterst warme periode midden april heeft veroorzaakt dat de tulpen een enorme groei en bloeispurt hebben gemaakt. Maar daarna waren ze ook in een mum van tijd uitgebloeid. In de Noordoostpolder waren in de week van 9 t/m 15 april  de velden nog groen. In het weekend van 21 en 22 april waren de meeste velden plotseling op hun hoogtepunt. En in het weekend van 28 en 29 april waren de boeren in de Noordoostpolder al volop tulpen aan het koppen.

Mist over de tulpenvelden van de Noordoostpolder. Een fotostack van 3 foto’s om alles scherp te krijgen.

In de Noordoostpolder heb ik in de maand april diverse keren kunnen fotograferen. De rest van deze resultaten laat ik graag zien in een volgende blog.

Conclusie over het fotograferen in april

April doet wat ie wil, dat is duidelijk. Maar fotograferen in april brengt fantastisch veel variëteit. Ik heb me heerlijk vermaakt!

Wil je meer zien van mijn fotograferen aan de Oisterwijkse Vennen, bekijk dan ook eens deze posts:

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique Baart
6 jaren geleden

Prachtig ???

Wouter van de Weerd
6 jaren geleden

Mooie gevarieerde blog met prachtige foto’s, Jody! 🙂
Bij mij begint het al in maart wel te ‘kriebelen’, maar er is in april inderdaad wel heel veel moois te fotograferen. En dat laat je mooi zien.

Vooral de blauwige foto van de vennen vind ik echt prachtig! Wat een serene uitstraling.
En ook de Notendijk en het tulpenlandschap vind ik erg geslaagd.

Groetjes, Wouter

nb: klopt het dat ik de foto’s niet meer groot in een ‘lightbox’ kan bekijken?!