Landschappen

Oisterwijkse vennen, een wintersprookje!

  • 11 januari 2017

De Oisterwijkse vennen zijn al een tijdje in beeld bij mij. Als wandelaar was ik al wel eens door het gebied gekomen. Ik denk dan vaak: “Hier moet ik nog eens terugkomen om te fotograferen”. Maar ik heb ook wel eens landschap- en natuurfoto’s van dit gebied gezien. Mijn definitieve fotografische nieuwsgierigheid werd gewekt toen ik een blog zag over de Oisterwijkse vennen uit 2013 van Wouter van de Weerd. Oisterwijk ligt een uurtje rijden vanaf Utrecht, dus weersomstandigheden en timing zijn belangrijk. Voor niets er naar toe rijden is frustrerend en zonde van de moeite en benzinekosten. Via Natuurmonumenten had ik een wandelroute rond de vennen van een kilometer of 9. Aan de hand van The Photographer’s Ephemeris wist ik waar ik ongeveer moest zijn als ik wilde fotograferen bij zonsopkomst. 30 december tufte ik voor de 3de keer in iets meer dan een maand tijd richting de Oisterwijkse Vennen. De voorgaande keren had ik gefotografeerd en al wandelend de vennen verkend. Nu wist ik waar ik wilde zijn. In de nacht van 29 op 30 december vriest het en er is mist voorspeld. Echter, op het moment dat ik naar het zuiden rij, lost de mist zich langzaam op. Hé, Jammer! Wel zie ik nog steeds wat rijp aan de bomen en in de bermen. Hoewel dat in het donker niet zo goed te zien is. Op het moment dat ik bij het door mij beoogde ven parkeer zie ik in het tegenlicht al twee fotografen uitgebreid staan fotograferen. Wow, die zijn ook vroeg! Ik bouw mijn foto-uitrusting op en begin ook rustig te fotograferen. De omstandigheden zijn wel héél mooi! Veel mooier dan ik verwacht had. Het is een half uur vóór zonsopkomst.

Nu ben ik al 2 x eerder op deze plek geweest, maar zoals ik nu het “eilandje” met de boom zie, is mij de huidige schoonheid nooit opgevallen. Blijkbaar doet lichtval en rijpafzet heel veel in het spel van donker en licht. Ik word onrustig, want ik wil vanaf méér invalshoeken fotograferen, maar ik kan me nauwelijks losmaken van deze plek en het uitzicht op het eilandje.

Uiteindelijk loop ik toch tot halverwege links om het ven. De zon komt steeds hoger en de rijp kleurt prachtig in het vroege ochtendlicht. De kleur verandert van minuut tot minuut. Ik word als vanzelf weer teruggetrokken naar de eerste plek met het mooie zicht op het eilandje. De zon zet de omgeving rond het eilandje in vuur en vlam. Het is duidelijk: ik heb mijn kerstkaart voor 2017! Ik loop hierna nog een stukje rechts om het ven.

De zon stijgt hoger en hoger en wordt steeds feller. Ik twijfel heel erg en vraag me steeds af of ik nog naar een hele andere locatie en ven moet gaan. Uiteindelijk hak ik de knoop door en stap ik in mijn auto om naar een ander punt te rijden. Daar krijg ik de zon meer in de rug c.q. van links achter. Ook met meer zonlicht blijft het mooi, hoewel ik het mystieke er nu wel een beetje af vind gaan. Het is 11 uur en tijd om naar huis te gaan.

Wil je meer zien van mijn fotograferen aan de Oisterwijkse Vennen, bekijk dan ook eens deze posts:

 

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique Baart
Monique Baart
7 jaren geleden

?????

Loes Belovics
7 jaren geleden

Je trof daar een prachtige ochtend zeg! werkelijk sprookjesachtig mooi, waarbij foto 10,11 en 12 er voor mij uitspringen vanwege het fraaie licht van de zonsopkomst.

Groeten Loes

Adria
7 jaren geleden

Geweldig wat een mooie foto’s van een prachtige ochtend eind december ! Mooi rijp met het zonlicht zijn toch wel de plaatjes die mij het meest aanspreken en dan vooral de laatste twee. Wat een voorbereiding zeg en dat was zeker niet voor niks ! Groeten Adria

Sjors
7 jaren geleden

Hallo Jody,

Hele mooie foto’s hoor waarvan je zin krijgt in een wandelingetje met vroege wekker.
Complimenten.
Groet, Sjors

Wouter van de Weerd
7 jaren geleden

Hoi Jody,
Wat leuk dat ik de inspiratiebron voor je ben geweest 🙂
Maar jij vormt met deze prachtige platen voor mij weer een erg grote inspiratiebron om er ook nog eens in de winter naar terug te gaan!
Ik denk dat je blij moet zijn dat er geen mist was die ochtend, want nu komen de rijp en de kleuren vóór en net na zonsopkomst wel erg mooi over. Wat een gave omstandigheden die ochtend…

Zelf vind ik foto’s 3 en 4 heel erg fraai geworden, maar ook de foto’s van hetzelfde eilandje met zonsopkomst-licht vind ik erg mooi.

Prachtige serie!
Groetjes, Wouter

Marcel
7 jaren geleden

Geweldig Jody! Een sprookje en jeetje wat ben je goed bezig!
Je passie is groot

menno
menno
7 jaren geleden

Jody, Het zijn weer prachtige foto’s. Heb de serie via Twitter gedeeld…dus mogelijk binnenkort meer fans 🙂

Corrie Schalij
7 jaren geleden

Gedegen voorbereiding en super timing, Jody.
Met als resultaat inderdaad sprookjesachtig mooie beelden. Heel leuk om dat kleine eilandje met die ene mooie boom steeds te zien met veranderend licht. De wisselende kleuren door het ochtendlicht heb je mooi gevangen. Die boom met “roze” rijp is prachtig. Topserie.
Hartelijke groet, Cporrie