Natuurfotografie

Orchideeënhoeve: een dagje uitleven in de kassen

  • 18 januari 2016

Fotomaatje Ronald en ik liepen al een tijdje met het idee rond om op de Veluwe te gaan fotograferen. Het plan was al een aantal keer uitgesteld, toen we besloten een vaste datum te prikken: 15 januari. Nu waren de weersvoorspellingen helemaal niet gunstig voor fotografie op deze vrijdag, dus hebben we onze focus verlegd naar binnenfotografie: De Orchideeënhoeve in Luttelgeest (Noordoostpolder). Gelukkig voor mij viel de wegconditie qua sneeuw en ijs heel erg mee. Mijn auto is beter uitgerust voor de zomer, open dak en zomerbanden, dan voor de winter. De enige winteruitrusting die er op zit is stoelverwarming en verwarmde zijspiegels….. prettig als ik eenmaal gestrand ben. Na een uitstekende cappuccino zijn we direct de kassen ingedoken, op zoek naar de vlindertuin. De vlindertuin is warm en vochtig en ik moet het eerste kwartier strijden tegen een aangeslagen lens. Uiteindelijk komt alles op temperatuur en dan gaat het wel weer. De vlindertuin van de Orchideeënhoeve is in één woord gezegd: geweldig! Er vliegen vele soorten vlinders rond, sommige hebben een doorsnede van wel 10 cm of groter! En sommige zijn ook heel klein. De uitdaging die ik mezelf opgelegd had, was om de vlinders proberen zó te fotograferen dat het lijkt alsof ze zich in hun natuurlijke omgeving bevinden en/of te proberen een onverwachte sfeer toe te voegen.

Beide bovenstaande foto’s zijn genomen met het water van de vijver in de achtergrond. De lichtvlekken op het water geven de foto’s een beetje een mystieke sfeer. De foto’s zijn genomen met mijn macrolens. Alle foto’s heb ik uit de hand genomen omdat ik het werken met een statief hier een heel gedoe vond. Om de vlinders zo scherp mogelijk te krijgen heb ik gewerkt met diafragmagetallen tussen de 6 en de 8. Ook was het licht deze dag niet erg best, dus heb ik de ISO functie op automatisch gezet en met hoge ISO getallen gewerkt.

De eerste van de 2 foto’s hierboven vind ik interessant vanwege het contrasterende lijnenspel: zowel die van de vlinder als de horizontale lijnen van de bladeren van de plant. Voor de tweede foto heb ik veel moeite moeten doen en ben ik diverse keren terug gelopen om nogmaals foto’s te maken. De foto is schuin naar boven genomen. In de kas hangen TL bakken en iedere keer had ik hele onnatuurlijke gele vlekken op mijn beeld staan. Bij deze foto heb ik dit behoorlijk weten te voorkomen. Ná de lunch zijn we niet meer naar de vlindertuin terug gegaan, maar de Lorituin ingedoken. In deze tuin zitten circa 60 Lori’s, een papegaai-achtige vogelsoort. Gevoerd hebben we ze niet. Sta ik daar rustig te fotograferen, landt er één eerst op mijn hoofd en later op mijn lens. Geconcentreerd als ik kan zijn fotografeer ik rustig door….. Met dank aan mijn fotomaatje Ronald van Dijk die de foto van mij en de Lori heeft gemaakt!

Naast Lori’s bevinden zich in de Orchideeënhoeve in de enorme tropische tuin ook een paar kleine apensoorten, waaronder de Roodbuiktamarin. Deze aapjes zijn héél fotogeniek en laten zich redelijk makkelijk fotograferen.

Tja, dat was weer eens héél anders fotograferen dan in de vrije natuur. Deze dag heb ik uitgebreid het handmatig scherpstellen kunnen oefenen en het fotograferen van redelijk bewegelijke dieren zoals de Lori’s en de aapjes. Géén orchideeën gefotografeerd. Die bewaar ik voor de volgende keer…… zal ik maar zeggen. Wil je nog wat meer foto’s zien van deze dag, kijk dan ook eens bij “recente foto’s”.

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique Baart
Monique Baart
8 jaren geleden

Leuk, andere foto’s. De van de aapjes zijn super schattig. Goed om de fotografe in actie te zien. 🙂

Loes Belovics
Loes Belovics
8 jaren geleden

Haha, die foto met Lori op je lens is echt geweldig!
Bij de eerste twee vlinderfoto’s ben je er goed in geslaagd om er ‘natuurlijke’ foto’s van te maken, vooral twee vind ik erg mooi.

Groetjes Loes

Wouter van de Weerd
8 jaren geleden

Hoi Jody,
Slim om je programma aan te passen aan het weer, flexibiliteit is altijd goed 😉

Je bent er goed in geslaagd om de vlinders zo te fotograferen dat je niet ziet dat ze in een vlindertuin zitten.
Foto 2 vind ik echt prachtig, wat een fraaie kleuren en zo mooi dat juist die vlinder met doorzichtige vleugels daar zit!
De vlinder van foto 3 heb ik nog nooit gezien, bijzonder is die. Alleen jammer dat die net niet helemaal scherp is/lijkt te zijn.
Ik wist ook niet dat daar ook vogels en apen zijn. Leuk voor de afwisseling!
Maar je vlinderfoto’s vind ik toch het mooist 🙂

Groetjes, Wouter

Yvonne - Incanto Images Fotografie

Wat zal het zalig zijn om dan even de stoel verwarming aan te doen, met een zomer auto is het in de winter anders rijden, vooral als de hardtop er niet op zit. Gelukkig is het allemaal mee gevallen en heb je mooie en leuke foto’s kunnen maken. Het lijkt wel voorjaar..terwijl het buiten wit is van de sneeuw..

Groetjes Von

erik
8 jaren geleden

Goeie timing met de tamerin aapje.