Bloemen en planten

Klaprozen weelde in Utrecht

  • 1 juni 2015

Vorig jaar heb ik rond deze tijd ook een blog geschreven over klaprozen in de berm langs een fietspad in de buurt van Utrecht. Ik fiets hier iedere dag langs en kan dus real time het wel en wee en de groei en bloei van de klaprozen bijhouden. In de maand mei heb ik hier uiteindelijk 3 x gefotografeerd: 2 x in het ochtendlicht en 1 x in het avondlicht. Je moet je voorstellen dat de klaprozen in twee bermstroken groeien die allebei op het breedste punt ongeveer 3 meter breed zijn en taps toelopen. Daarbij is de berm een talud, die behoorlijk schuin afloopt. Voor het fotograferen had ik me twee doelen gesteld: ik wil bij de kijker de suggestie wekken dat ik in een groot klaprozenveld aan het fotograferen ben geweest én ik wil het gevoel opwekken dat de foto’s, als voorbeeld, ergens in Zuid-Frankrijk genomen zijn.

De 3de foto hierboven is in avondlicht genomen. Het eerste wat me nu opvalt als ik mijn totale serie van vorig jaar en dit jaar vergelijk, is dat het op mij overkomt dat de klaprozen dit jaar lang niet zo weelderig gebloeid hebben als vorig jaar. Daarbij was op dit stukje grond nu het koolzaad al grotendeels uitgebloeid. Vorig jaar gaf dit samen met de klaprozen een enorme kleurrijke combinatie. Na de wat drukke overzichtsplaten hierboven wil ik wat meer rust in de beelden brengen en richt ik me meer op individuele bloemen, geringe scherptediepte en herhalingen.

De derde foto is bij avond en met tegenlicht gemaakt. De suggestie wekken dat ik heb gefotografeerd in een groot klaprozenveld is ook direct een leuke uitdaging: zie maar eens fietspad, vangrail, brug, lantaarnpalen en voormalig muziekcentrum Vredenburg buiten beeld te houden…. met marco en dichtbijfotografie is dat een stuk makkelijker.

Zelf ben ik tot de conclusie gekomen dat ik klaprozen fotografisch het mooist vind met tegenlicht, als de zon dwars door de bloem schijnt. Aangezien klaprozen vaak met hun “gezichtje” naar de zon staan, fotografeer ik ze dan wel van achteren. Maar omdat de bloemen zo transparant zijn, vind ik dit eigenlijk niet eens zo raar of lelijk. Daarbij staan veel klaprozen ook geregeld met hun kelk gewoon recht omhoog. Wat bij tegenlicht wel heel lastig is, is reflectie. Soms ontstaan er op vouwpunten lelijke uitgebeten vlekken door reflectie van het zonlicht. Nu zag ik dit pas achteraf, maar dit is wel iets om de volgende keer op te letten. Tot slot was ik nog op zoek naar veel intiemere platen van de klaproos. Dus heb ik de tussenringen tussen mijn lens en mijn camera gezet, om lekker dichtbij te kunnen fotograferen. Bij de derde foto heb ik de knop van de klaproos met een ledlampje bijgelicht.

Kijk voor meer foto’s van klaprozen ook nog even bij “Recente foto’s”.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeannette Mulder
9 jaren geleden

Hi Jody….
Lekker handig als jij daar elke dag langs komen fietsen! Zo weet je wanneer goede moment om te fotograferen. Nr 3 vind ik mooiste van allemaal. Ja idd jammer van overbelicht. Afgelopen zaterdag had ik een klaprozen-workshop, alleen willen klaprozen deze keer niet mee werken want er staat heel weinig in bloeien ondanks honderden knopjes van klaprozen bij groot veld akkers. Uiteindelijk is nog gelukt op ander manier met fotograferen. Later op ander dag ontdekt Andrew dat pas na zonsopgang open en paar uur voor zonsondergang weer dicht! Raar en vreemd. Volgende jaar zeker weer terugkomen.

Wouter van de Weerd
9 jaren geleden

Hoi Jody,
Lekker vrolijke, zonnige blog. Handig dat je hier langs fietst, dan kan je inderdaad mooi in de gaten houden wat de beste tijd is om er heen te gaan om te fotograferen. Ik zie nu ook steeds meer klaprozen staan, had ook al het plan om er eens voor op pad te gaan.
Mooi ook dat je met een plan en doel een paar keer bent gaan fotograferen. Het is zeker gelukt om alle storende zaken buiten beeld te houden, het lijkt inderdaad gewoon ergens in een groot natuurlijk veld.

Foto 7 spreekt mij erg aan, mooi met het tegenlicht en de rode vlekken op de achtergrond. En ook 12 vind ik erg geslaagd.
Groetjes, Wouter

Loes Belovics
9 jaren geleden

Hoi Jody, ik neem mij ieder jaar voor om ook heerlijk in de klaprozen te duiken, maar op de een of andere manier komt het er maar nooit van. Bij het zien van deze serie krijg ik er trouwens wel nóg meer zin in! Moeten we wel ander weer hebben dan vandaag 🙁
Gelukkig gaan we een beter weekend krijgen! heb er zin in!
Terug naar jouw foto’s: nr 3 bij avondlicht springt er voor mij uit als allermooiste, compo is mooi evenwichtig, prachtig zacht licht, echt een plaat zoals ik hem ook graag zou maken.
Zoals je zelf al aangeeft zijn de klaprozen hier en daar wat overbelicht, dat vind ik eerlijk gezegd toch wel jammer.
Groetjes en wie weet tot ergens in het Belgische veld.

Loes

monique baart
9 jaren geleden

mooi 🙂